tisdag 7 augusti 2012

Bra jobbat läkemedelsverket...NOT!

Helt otroligt. Idag fick jag ett samtal från apoteket ang Mimmis medicin mot hennes kolik, Dicykloverinklorid. Hon ville meddela att beställningen från läkemedelsverket fortfarande inte kommit. (jag beställde detta när mimmi var knappt 8 v gammal.. ) Hon undrade om medicinen fortfarande var aktuell eller om hon kunde makulera beställningen. Tack o lov är den inte det, mimmi är ju drygt 16 v nu!! 

Visste inte om jag skulle skratta eller gråta..

Hon hade kollat upp varför de inte fått hem medicinen och tydligen (enl henne) så beror det på att läkemedelsverket inte fått tag i råvarorna för att göra den. Inte någonstans i utlandet heller.. Alltså vad är detta? Det finns ju inget annat likvärdigt preparat att ta till heller..

Tycker det är så fruktansvärt sjukt att det satsas så lite på en medicin som bevisligen fungerar mot kolik (kolik drabbar 1/10 bebisar men det är individuellt hur länge och hur jobbigt det blir för dem så det är väldigt vanligt ) Tror det är för att kolik inte anses vara en sjukdom utan det är något som "går över". Visserligen sant men det gör livet till en mardröm för familj och bebis i flera månader och barnen har verkligen ONT. 

Ja, medicinen KAN ge allvarliga biverkningar, dock är det väldigt sällsynt. Förr användes denna medicin jätteofta och dessa barn är idag vuxna och har inte påverkats (finns som sagt några få fall där allvarliga biverkningar uppstått, men då oftast på barn som haft andra sjukdomar)... kan vara värt att tänka på.

Tänk er själva att ni går omkring med hemska smärtor större delen av dygnet. Det finns medicin som kan hjälpa men läkemedelsverket tycker det är onödigt att satsa på att få fram det eftersom din smärta går över om några månader...


Nu behöver vi inte denna medicin längre då mimmis kolik upphörde när hon var 9-10 veckor gammal.. Då hade jag ändå kämpat för att få medicinen sedan hon var drygt 1 månad gammal (bvc, läkarbeök, barnkliniken mm). Hoppas och ber att framtida barn slipper denna hemska start på livet..








3 kommentarer:

  1. Läkemedelsverket tillverkar väl inga läkemedel?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du läst tidigare inlägg ang detta kanske du förstår bättre.. Det är läkemedelsverket som beslutat att detta läkemedel inte får finnas hemma på apoteken utan varje apotek som fått beställningen från en läkare (recept) måste ansöka om rätten att få ta hem och sälja läkemedlet, detta gäller för varje!! recept. Det får alltså inte finnas hemma på något apotek någonstans, och inte heller i lager någon annan stans.

      I och med detta så är läkemedlet väldigt svårt att få tag på, då även läkaren som skriver ut receptet först måste ansöka om en licens för att få skriva det öht.. Detta är lm-verket ansvariga för. Det i sin tur leder till att det är så få som blir godkända att det blivit i praktiken näst intill omöjligt att få tag på...

      Radera
  2. Fy så hemskt, blev verkligen berörd av det här inlägget. Jag fick ett barn med kolik 2004 och dicykloverin blev räddningen. På den tiden fanns det på apoteken även om läkarna var mycket restriktiva redan då med att skriva ut det.

    Jag tror som du att det är en förlegad syn på spädbarns lidande som ligger bakom läkemedelsverkets ignorans. När jag tänker på det blir jag så arg att det svartnar för ögonen. Jag får primitiva tankar om att nästa gång någon av de ansvariga på läkemedelsverket behöver opereras borde personen ifråga vägras narkos med motiveringen att "det är ju en övergående smärta" och dessutom har narkos allvarliga biverkningar.

    SvaraRadera