fredag 3 februari 2012

Bm-besök 31/1

I tisdags var jag hos BM för att dels göra en glukosbelastning och dels för att göra de vanliga kontrollerna.

Klockan 8:00 skulle jag vara där så vi åkte hemifrån vid 7:00. Jag hade fastat sedan midnatt så magen bubblade en del;)

Först togs mitt fastesocker, det låg på 5,0 (normalt 4-6mmol), inga konstigheter mao, sedan mätte hon även hb och det låg på 97 vilket är mindre bra, dock ville hon ta om det efter glukosbelastningen igen.
Sedan fick jag dricka sockerlösningen, verkligen inte gott men trodde det skulle vara trögflytande eller nått, så var det ju inte;) Dock skulle allt drickas inom 5 min så det var bara att hälla i sig.

Efter det fick jag sitta ute i väntrummet och vila tills 9:00 då jag skulle in till BM.

Kl 10 skulle jag sedan åter ta stick i fingret och nu var blodsockret på 6,1 (ok ända upp till runt 8). Inga konstigheter och inget som visar på början till graviditetsdiabetes = väldigt skönt. Inte för att jag haft några symptom på det, men skönt att få det svart på vitt ändå. Hon tog om hb-värdet men det var fortfarande lågt så nu får jag käka mer järntabletter, Niferex kapslar.

Denna gång såg mätningarna ut såhär (v 28+3):
SF : 29!
BT: 121/85
Urin: +1 i protein
Hjärtslag: 142 slag/min
Vikt: + 9 kg sedan inskrivning!!
Fosterläge: På tvären

Här har det hänt grejer. Magmåttet har gått från 22 till 29 på 1 månad, det är väldigt mycket.. Jag har dessutom gått upp 6 kilo på samma tid.. nu ligger total viktuppgång på 9 kg, helt enligt det normala men att jag gått upp typ 1,5 kg i veckan de senaste 4v känns väldigt mycket...
 
Svaret i det hela är att jag dels rört mig väldigt lite, dels ätit mer onyttigt och helt enkelt bara tryckt i mig det som ger minst känningar.. sedan har jag börjat samla på mig vätska med.. trodde man främst gjorde det på sommarmånaderna men tydligen kan man även göra det på vintern, har fått lite ödemliknande svullnader på anklarna (syns när man tar av strumporna) Ska försöka använda stödstrumpor så ofta som möjligt för att minska det.

Skönt iaf att blodtrycket är normalt, bebisens hjärtslag har gått ner (precis som de ska längre in i graviditeten så även det helt normalt). Hade lite protein i urinen så fick göra ännu ett morgonprov där de ska kolla upp mer noggrant samt kolla efter leukocyter, hade ju 3+ där senast.. Lämnade provet idag på fm så borde väl få svar nästa vecka.

Natten innan kunde jag inte sova alls, grodan härjade i magen hela natten och när BM berättade att ungen nu ligger på tvären igen så förstår jag att hon har levt runt.. bara dagen innan låg hon ju i säte..
Än så länge gör det inget att hon ligger på tvären, men vid nästa mätning (20 feb) vore det bra om hon ändrat sig och lagt huvudet ner tyckte BM.
  Visst kan det dröjja längre men då krävs tätare kontroller och ev vändförsök om hon inte själv ändrar sig. För skulle förlossningen starta tidigare blir det knepigt, det går INTE att föda ut en bebis på tvären. Vill inte föda i säte heller.. Förhoppningsvis ändrar hon sig snart, men hon är ju redan "känd" för att vara envis så vi får väl se hur det blir.

Har f ö fått tider till både föräldragrupp och "tiden efter förlossningen-grupp", sedan ska jag också skriva upp mig på en amningsgrupp tror jag, känns som det kan bli bra info där.

Schemat hittills i feb:
8 feb: föräldragrupp
13 feb: tiden efter fl-grupp
15 feb: föräldragrupp
20 feb: BM-kontroll

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar