fredag 7 oktober 2011

v 13, (12+0)


Jag har kopierat 3 olika hemsidors information om graviditeten i vecka 12, alla skriver väldigt olika märker jag. Minsta storleken på fostret är 4-5 cm (CRL) samt mest 5,8 cm, om man läser i mammapraktika-boken är fostret i 6-7 cm. Vikten pendlar ännu mer, mellan 14g och 40g, det är ju faktiskt en väldigt stor skillnad. Det visar på att man ska ta dessa informationssidor med en nypa salt. Om 6 dagar får vi veta hur stor vår groda är iaf:)

www.babycenter.com

Bebisens sitthöjd är nästan 5,5 cm och den väger knappt 14 g. Veckans mest spännande nyhet är att reflexerna blir mer utvecklade. Om du klämmer på magen kommer bebisen att röra på sig, fast du känner det nog inte ännu. Nervceller har delats snabbt och neurologiska kopplingar (synapser) formas i hjärnan. Bebisen kan knyta händerna, rulla in tårna och knipa ihop ögonen.

Ansiktet börjar se alltmer mänskligt ut. Ögonen sitter närmare varandra, efter att ha suttit på vardera sidan av huvudet. Öronen sitter ungefär där de ska. Kroppens organ utför allt mer komplexa funktioner. Levern producerar galla och njurarna utsöndrar urin till urinblåsan.

Barnmorskan kan känna livmoderns ovandel (fundus) nu. I början av andra trimestern kommer du antagligen att börja behöva använda mer löst sittande kläder.

Det är inte för tidigt att börja träna bäckenbotten med knipövningar. Starka muskler där förebygger mot inkontinens och hjälper till under förlossningen.

När illamåendet lägger sig återvänder förmodligen din aptit. Läs mer om hur du äter sunt under de kommande veckorna.


 www.blimamma.se

Bebisen

Fostrets längd är denna veckan ungefär 4-5cm och väger mellan c:a 40 gram, mer än en fördubbling på bara 3 veckor!

Vid den här tiden börjar fostrets skelett att bildas och förkalkas så sakteliga, även om ändarna förblir mjuka och flexibla ända upp i tonåren för att kroppen ska kunna växa. Matsmältningssystemet förmår nu göra sammandragningar som för maten genom tarmarna, och det kan också tillgodogöra sig socker.

Hypofysen har börjat producera hormoner och det är vanligen möjligt att höra hjärtslagen med en doppler hjärtmonitor. Bebisen har också börjat utveckla reflexer och dess hud är väldigt känslig. Hjärnan är fullt utvecklad och detta gör att den nu kan uppleva smärta. Ögonlocken har bildats och täcker ögonen men kommer att förbli stängda fram till den sjunde månaden för att skydde de ännu inte färdiga ögonen.

Även om du inte kan känna bebisen röra sig ännu så kan man stimulera honom så att han öppnar munnen och rör fingrar och tår.

Du

I slutet av veckan är din livmoder för stor för att rymmas helt och hållet i ditt bäcken. Det är möjligt att du kan känna livmodern strax ovanför blygdbenet.

Livmodern fortsätter att växa genom hela graviditeten, och återgår till  normal storlek inom några veckor efter förlossningen. Innan graviditeten är livmodern nästan solid och väger c:a 70 gram, men vid förlossningen väger den omkring 1.1 kg och innesluter fostret, fostervattnet och moderkakan!

Det kan hända att du börjar känna dig bättre och inte lika illamående då denna hos många kvinnor brukar avta omkring vecka 12. Det är också möjligt att det börjar synas på din mage att det finns en liten bebis därinne, särskilt om det inte är din första graviditet.

Rymliga och löst sittande kläder känns bäst nu. Det är inte bara magen som växer, utan också dina bröst, höfter och midja ökar i omfång.

www.growingpeple.se

Graviditetsvecka 12


För de flesta börjar illamående och trötthet gradvis att avta. Det är mycket individuellt men för de flesta slutar illamåendet kring vecka 12.
Tröttheten försvinner inte men den blir åtminstone mindre uttalad.
Diagram som visar halten av graviditetshormonet hCG i blodet under graviditeten. När hormonhalten är som högst mår man som mest illa.
Det blå området i diagrammet visar hur halten av graviditetshormonet hCG (humant koriongonadotropin) i blodet förändras under graviditeten. Graviditetsillamående beror till stor del på att graviditetshormonet ökar så kraftigt i början av graviditeten. Illamåendet är ofta värst när hormonhalten är som högst (den mörkare blå toppen i diagrammet). Nivån av hCG i blodet börjar sjunka i vecka 10 och då börjar illamåendet avta för de flesta, men många får dras med det till vecka 12 - eller i västa fall ännu längre.
De flesta har nu blivit inskrivna hos sin barnmorska. Tidpunkten när man blir inskriven hos barnmorska varierar över landet och styrs till stor del av belastningen på barnmorskorna på din hemort. Om du är 35 år eller äldre, eller uppger ärftlig sjukdom i släkten får du alltid en tid så att du hinner diskutera fosterdiagnostik innan det är för sent. Om det förekommer diabetes hos dina föräldrar eller syskon har man förmodligen tagit ett blodsockervärde eller så har du genomgått en sockerbelastning.

I vecka 12 är barnet stort som mammas lillfinger, i medeltal 5,8 cm från hjässa till stjärt - utsträckt ungefär 9 cm långt och väger runt 40 gram.
Barnet vecka 12 Teckning: GP/ Lars Grennert
Nu finns grunden lagd till alla kroppens organ och en period av kraftig tillväxt tar sin början. Ögonlocken börjar växa samman med varandra. Halsen blir längre och rakare och hakan ligger inte längre an mot bröstet. Barnet kan vrida på huvudet. Han eller hon öppnar och stänger munnen, suger in fostervatten och sväljer. Läs mer om fostrets utveckling!

Om ni inte har gjort det tidigare, är dags för det första besöket hos barnmorskan på mödravårdcentralen. Att lyssna på ditt barns hjärtljud och se när barnmorskan undersökermagen kan göra graviditeten mer verklig. Barnmorskan är till för dig och din kvinna och kan svara på alla frågor. Ingen fråga är för konstig.
Kontroller och undersökningar
På barnmorskemottagningen får ni information om ultraljud och andra metoder för fosterdiagnostik.
Vissa undersökningar erbjuds om du har en ärftlig sjukdom, hög ålder eller om det finns risk för att ditt barn påverkas av eventuell medicinering. Om du har någon kronisk sjukdom eller det finns någon anledning för fosterdiagnostik får du en läkartid för bedömning. Ett eventuellt NUPP-ultraljud görs mellan vecka 11-14moderkaksprov efter 11 fullgångna veckor och ett fostervattenprov från 15 fullgångna veckor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar